Laatste nieuws

15 % Nederlandse jongeren kampt met overgewicht
07 augustus 2013
Bron: CBS

In 2010/2012 had 15 procent van de kinderen en jongeren tussen 2 en 25 jaar overgewicht. Bij 3 procent was sprake van ernstig overgewicht. Naarmate het inkomen in het huishouden lager is, neemt het aandeel met overgewicht toe.
Lees meer »

Alle landelijke initiatieven school, sport en bewegen op een rij
25 juli 2013
Bron: NISB

Gezonde School, #Jeugdimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt, Jongeren op Gezond Gewicht… er bestaan nogal wat landelijke initiatieven om sport en bewegen binnen het onderwijs te stimuleren. Vindt u het lastig om door de bomen nog het bos te zien? NISB biedt u een handig overzicht met een beknopte samenvatting per regeling.
Lees meer »

Door minder bewegen meer blessures bij kinderen
27 mei 2013
Bron: Veiligheid.nl

Sporten is gezond voor kinderen. Maar helaas neemt ook het aantal sportblessures fors toe. In een periode van zes jaar is het jaarlijks aantal sportblessures bij 9-12 jarigen gestegen van 130 duizend in 2006 naar 230 duizend in 2011. De stijging wordt deels verklaard doordat sportende kinderen steeds meer uren sporten. Als hiervoor wordt gecorrigeerd is er nog steeds sprake van een stijging van het totaal aantal sportblessures voor deze leeftijdsgroep met maar liefst 50 procent.
Lees meer »

Afname overgewicht bij kinderen TNO: programma B-Fit van Gelderse Sport Federatie is succesvol
27 november 2012
Bron: Gelderse Sport Federatie

De toename van overgewicht en obesitas bij kinderen een halt toeroepen. Dat was vier jaar geleden bij de start van het gezondheidsprogramma B-Fit de doelstelling. Nu de onderzoeksresultaten van TNO naar de effecten van B-Fit bekend zijn, blijkt overgewicht en obesitas bij de deelnemers zelfs te zijn afgenomen. En dat is tegen de landelijke trend in.
Lees meer »

Inschrijving derde editie IJsstrijd weer van start
12 november 2012
Bron: Nierstichting

‘Schaats mee en geef alles voor een nierpatiënt’. Onder deze noemer roept de Nierstichting schaatsliefhebbers op zich via ijsstrijd.nl aan te melden voor de derde editie van IJsstrijd. In deze nieuwe editie van IJsstrijd bundelen 15 ijsbanen in heel Nederland de krachten om zo veel mogelijk mensen op de schaats te krijgen.
Lees meer »

Wandelen zorgt voor langer leven
08 november 2012
Bron: Nu.nl

Mensen die 5 kwartier per week wandelen, leven gemiddeld 1,8 jaar langer. Dat becijferen Amerikaanse wetenschappers van verschillende instituten in Boston deze week in PLOS Medicine.
Lees meer »

Sportdeelname blijft gelijk. Moeten we tevreden zijn of betekent stilstand achteruitgang?
26 oktober 2012
Bron: Mulier Instituut

Sportdeelname blijkt tussen 2006-2011 redelijk stabiel en schommelt rond de 65 procent. Is het dankzij de vele sportstimuleringsprojecten? Had de economische crisis meer impact op sportdeelname kunnen hebben? Of is het plafond van de Nederlandse sportdeelname bereikt? Ondanks dat er weinig lijkt te veranderen, vinden er per geslacht en leeftijdscategorie een aantal interessante verschuivingen plaats.
Lees meer »

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen roept de politieke partijen in de Tweede Kamer op tot een duidelijke stellingname: investeer gerichter in sport en bewegen, dat loont.
28 augustus 2012
Bron: NISB
Politiek statement Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, juni 2012

Focus op de volgende drie kernpunten en het resultaat: 

meer energie in de Nederlandse samenleving, minder euro’s nodig uit de staatskas. 
1. Investeer gericht in dat wat werkt. 
2. Investeer gericht in kwetsbare mensen. 
3. Investeer gericht in samenwerking.
Lees meer »

Eet- en beweegposter: bewustwording bij studenten
23 augustus 2012
Bron: Platform Bewegen en Sport

Het Convenant Gezond Gewicht heeft eet- en beweegposters ontwikkeld. Op deze posters staan allerlei weetjes over eten en bewegen. Denk aan ‘eet niet te veel en te vaak’, ‘houd eten en bewegen in balans’ en ‘bewegen helpt om diabetes te voorkomen’. De posters zijn een middel om het belang van een gezond eet- en beweegpatroon onder de aandacht te brengen van werknemers.
Lees meer »

"Veel slenteren beter dan half uurtje sporten"
12 juni 2012
Bron: Artsennet

Om gezond te bewegen, moet de focus meer op regelmatig lopen en staan en minder op af en toe een half uurtje sporten. Hiervoor pleit de Maastrichtse bewegingswetenschapper Hans Savelberg.
Lees meer »

Buitenspeeldag in Gelderland
12 juni 2012
Bron: Gelderse Sport Federatie (GSF)

Aankomende woensdag, 13 juni, is het de vierde Buitenspeeldag. In heel Nederland worden kinderen aangemoedigd buiten te spelen. De Gelderse Sport Federatie (GSF) heeft speciaal voor de Buitenspeeldag gratis spelkaarten beschikbaar gesteld voor basisscholen en kinderdagverblijven uit Gelderland. Op ruim 800 locaties in Nederland vinden buitenactiviteiten plaats en de kindertelevisiezender Nickelodeon gaat deze middag op zwart.
Lees meer »

Beweegmomentjes inlassen in het werk!
05 juni 2012
Bron: TNO/NISB
Langdurig zitten vormt gezondheidsrisico voor ruim 3 miljoen Nederlanders met zittend beroep

Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II en op overgewicht. Het inlassen van Beweegmomentjes in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voor werknemers die tijdens hun werk langdurig zitten. Wat zijn Beweegmomentjes? Staand telefoneren bijvoorbeeld, of naar een collega lopen in plaats van hem of haar te mailen. Staand of wandelend lunchen in plaats van zittend of gaan staan als een collega aan je bureau komt om even te overleggen.
Lees meer »

Special Olympics: twee dagen turnen in Flik-Flakhal
01 juni 2012
Bron: KNGU

Zaterdag 2 en zondag 3 juni worden in ’s-Hertogenbosch de Special Olympics Nationale Spelen gehouden.
Lees meer »

Toolkit 'Ouderbetrokkenheid en gezond gewicht' online beschikbaar
24 mei 2012
Bron: Convenant Gezond Gewicht

Hoe betrek je ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd bij gezonde voeding en voldoende bewegen? De toolkit ‘Ouderbetrokkenheid en gezond gewicht’ is voor onderwijs- en zorgprofessionals een inspiratiebron die helpt bij het vergroten van de ouderbetrokkenheid.
Lees meer »

'12 procent minder inactieve VMBO-leerlingen door VMBO in beweging'
22 mei 2012
Bron: Voeding NU

Het programma VMBO in beweging van het Nederlands Insitituut voor Sport en Beweging (NISB) zorgt voor 12 procent meer actieve VMBO’ers, zo kwam gisteren naar voren tijdens een werkbezoek van demissionair minister Edith Schippers van VWS aan twee scholen in Zoetermeer en Den Haag.
Lees meer »

De kracht van samen sport promoten
04 mei 2012
Bron: Nationale Sport Week

De Nationale Sport Week groeit. Landelijk brachten ruim 850.000 mensen een bezoek aan meer dan 6.800 ‘open huis’ activiteiten. 161 gemeenten organiseerden een lokale Sportweek en 33 sportorganisaties deden mee. Cijfers die vorig jaar ruimschoots overtreffen en de naam Nationale Sport Week eer aan doen
Lees meer »

Rondje Enschede zorgt voor glimlach op het gezicht
27 april 2012
Bron: Uit in Enschede

Rondje Enschede beleven met een lach op het gezicht. Dat kan op zondag 6 mei tijdens de Internationale Dag van de Lach. Tussen 12.00 en 17.00 uur komt men al fietsend en wandelend diverse lachmomenten tegen langs de 52 km lange route door het buitengebied van Enschede. Kunstenaars en initiatiefnemers Elna Obreen en Viktoria Gudnadottir hebben diverse activiteiten georganiseerd om mensen een memorabele dag te bezorgen.
Lees meer »

Zaterdag 21 april start de Nationale Sport Week in Enschede
17 april 2012
Bron: Nationale Sport Week
Landelijk zetten honderden sportaanbieders hun deuren open

Van 21 tot en met 28 april vindt de negende editie van de Nationale Sport Week plaats. In heel Nederland houden sportaanbieders via het aanbieden van duizenden sportactiviteiten open huis. De landelijke aftrap van een week lang gratis sporten en bewegen in het land vindt groots plaats in Enschede. Een waar sportfeest waarbij sport, show en entertainment centraal staan. Op 28 april wordt de Nationale Sport Week, die ondersteund wordt door 34 sportorganisaties, spectaculair afgesloten in Arnhem.
Lees meer »

Gelderland in teken sport tijdens Nationale Sport Week
16 april 2012
Bron: Gelderse Sport Federatie

Heel Gelderland is van 21 tot en met 28 april in de ban van sport en bewegen. De Nationale Sport Week is in de gehele provincie zelfs omgedoopt tot Gelderse Sport Week. Gelderland laat hiermee zien bij uitstek een sportieve provincie te zijn.
Lees meer »

Eerste ronde Sportimpuls en Menukaart
03 april 2012
Bron: NOC*NSF / NISB
Criteria, Menukaart Sportimpuls & Planning bekend!

De criteria, de Menukaart Sportimpuls en de planning van de Sportimpuls, onderdeel van VWS-regeling Sport en Bewegen in de Buurt zijn bekend! Kijk op www.sportindebuurt.nl naar de mogelijkheden die de Sportimpuls biedt! De Sportimpuls maakt onderdeel uit van het VWS programma Sport en Bewegen in de Buurt en ondersteunt lokale sport- en beweegaanbieders bij de opstart van de uitvoering van hun lokale actieplannen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van beschreven activiteiten/programma’s die elders al succesvol zijn gebleken. Deze activiteiten staan beschreven op de Menukaart Sportimpuls, die maandag 2 april j.l. is gelanceerd.

Film volgt sporters op weg naar de Olympische Spelen
26 maart 2012
Bron: SeriousFilm / Arjanne Laan
Medailles & Spikes

In haar nieuwste film Medailles & Spikes volgt de Arnhemse cineast Arjanne Laan atleten op weg naar de Olympische Spelen. Winnen en verliezen. Het uiterste vergen van je lichaam. Heldendom en de impact daarvan op jongeren. Het zijn allemaal aspecten die in de film aan de orde komen. 
Lees meer »

Landelijke beweegcampagne voor ouderen van start
21 maart 2012
Bron: Unie KBO, PCOB, NOOM, NVOG en LOC Zeggenschap in Zorg

Nooit te oud om te bewegen. Dat is het motto van de landelijke campagne "Meer Bewegen, ook op latere leeftijd" van de gezamenlijke ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM, NVOG en LOC Zeggenschap in Zorg. Samen vertegenwoordigen zij bijna 500.000 senioren in Nederland. De campagne gaat op donderdag 22 maart in het Overijsselse Nijverdal van start. Oud topatlete en TV-presentatrice Olga Commandeur verzorgt voor enkele tientallen ouderen van 13.30 uur tot 14.15 uur in Het Centrum te Nijverdal een themabijeenkomst over bewegen op latere leeftijd.
Lees meer »

Reactie van Ivo van Hilvoorde & Niek Pot n.a.v. de reacties op hun column in Sport Knowhow XL van vorige week over de relatie tussen sport, cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties
20 maart 2012
Bron: Sport Knowhow XL

Vorige week publiceerden wij op Sport Knowhow XL deze column over de berichtgevingen in diverse media over de relatie tussen sport, cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties. Vóór verschijning legden we die column aan diverse mensen voor. Uit hun reacties, plus die op de site en via de mail, maakten we op dat we een relevant punt op genuanceerde wijze naar voren brachten. Er was echter ook een kritische, serieus te nemen reactie van Jacomine Ravensbergen. We menen dat de punten die zij naar voren brengt het waard zijn om op te reageren. Al was het maar om een belangrijk misverstand uit de weg te ruimen.
Lees meer »

'Doe de 360' clip hit op Youtube
19 maart 2012
Bron: NOC*NSF, Het Klokhuis (NTR) en KVLO (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding)
Op weg naar een wereldrecord met BN'ers, scholen en duizenden kinderen

‘Doede360’ is een hit op Youtube, al meer dan 220.000 keer is deze muziekvideo bekeken. In de clip staat een moderne dans met een 360°-sprong centraal, op muziek gezet door producer FS Green en de rappers Gino Pietermaai en BokoeSam. In de aanstekelijke videoclip springen veel bekende Nederlanders mee. Zo ontdek je tussen Marco Gerris (jury So you think you can dance) en zijn dansers bijvoorbeeld de voetballers Christian Eriksen, Luuk en Siem de Jong, acteur Charly Luske, oud-coach van Jong Oranje Foppe de Haan, zanger Ali B, schaatsers Stefan Groothuis en Koen Verweij, acteur Tygo Gernandt, zanger Ralf Mackenbach, SpangaS acteur Oscar Zeegers en rolstoelbasketballer Marc de Hond.
Lees meer »

Finale Nationale Sport Week brengt Arnhem in beweging
15 maart 2012
Bron: Nationale Sport Week
Grootse afsluiting van een week sporten en bewegen

De Gelderse finale van de Nationale Sport Week brengt Arnhem in beweging. Sportieve activiteiten, ambassadeurs, Gelderse verenigingen en een indrukwekkend podiumprogramma maken de Markt op 28 april the place to be. Sportgemeente van het jaar Arnhem organiseert de afsluiting in samenwerking met de provincie Gelderland, de Gelderse Sport Federatie en Sportbedrijf Arnhem.
Lees meer »

Slimmer door meer te sporten?
13 maart 2012
Bron: Sport Knowhow XL

Onder druk van (onderwijs)politieke ontwikkelingen en olympische ambities laten wetenschappers zich met een toenemende gretigheid inzetten om het ‘nut’ van sport en bewegingsonderwijs aan te tonen. Er moeten bewijzen op tafel komen, en die komen er dan ook. Zo zoemt inmiddels, dankzij een aantal onderzoeken en een pamflet, de idee rond dat je van sport en bewegen ook slimmer wordt. Ook slechte scores op de Cito-toets kunnen nu worden toegeschreven aan het luie en bewegingsarmoedige kind. De politieke boodschap (meer bewegingsonderwijs is van groot belang) mag dan sympathiek zijn, de wijze waarop de wetenschap en het bewegingsonderwijs hier worden ingezet, kan echter schadelijk zijn voor beiden.
Lees meer »

Doede360: BN'ers, NOC*NSF, Klokhuis en KVLO lanceren een wereldrecordpoging
23 februari 2012
Bron: Platform Bewegen en Sport

Zoals u wellicht weet bestaat de KVLO, de organisatie voor werkers in de lichamelijke opvoeding, dit jaar 150 jaar. Dat moet gevierd worden en dat gaan we ook doen door onder andere een wereldrecord te vestigen om zoveel mogelijk jongeren in Nederland in beweging te krijgen tijdens de Nationale Sportweek van 21-28 april.
Lees meer »

Sportlab Klokhuis
22 februari 2012
Bron: Klokhuis

In het Sportlab draait het allemaal om sport. In elf weken ontdek je hoe je beter wordt in sport. Met quizen, tips en geheimen kun je elke week stempels verdienen. Lukt het jou om alle gouden medailles binnen te halen?
Lees meer »

Aftrap 'Sport en Bewegen in de Buurt'
13 februari 2012
Bron: het ministerie van VWS

Vandaag zijn de bestuurlijke afspraken voor het programma ‘Sport en Bewegen in de Buurt’ getekend. Minister Edith Schippers VWS gaat hiermee samen met gemeenten, sport- en beweegaanbieders en het bedrijfsleven ‘Sporten en Bewegen in de Buurt’ stimuleren. Minister Schippers heeft eerder bekend gemaakt hiervoor jaarlijks zo’n 70 miljoen euro uit te trekken. Ook het ministerie van OCW betaalt hieraan mee. Richard Krajicek opende in Ahoy de bijeenkomst tijdens het ABN-AMRO World Tennis Tournament.
Lees meer »

Olga Commandeur krijgt 50.000 voetjes van de vloer
07 februari 2012
Bron: Consument & Veiligheid

De campagne ‘Mag ik deze dans van u’, geïnitieerd door Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), heeft meer dan 1 miljoen 65-plussers bereikt en 50.000 voetjes van de vloer gekregen. En dat is goed nieuws, want meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen.
Lees meer »

Ook tips?

Hebt u nog tips? Laat 't ons weten! Tipfomulier >

Wist u dat?

U met 30 minuten aerobics 279 calorieën verbrandt!

Op sportief gebied je stem laten horen of je eigen idee inbrengen ?

whoZnext zorgt ervoor dat jij op ‘sportief gebied’ je stem kunt laten horen en jeeigen ideeën kunt uitvoeren. Overal. Op school, bij de sportvereniging of in de buurt.

Kom op met je sportideeën en regel samen met jouw whoZnext-team je eigen sport!