Smoezen om niet te sporten

Alle goede voornemens ten spijt verzinnen veel mensen in januari alweer allerhande smoezen om toch maar niet te gaan sporten. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) levert de tegenargumenten om toch maar wel van die bank af te komen .

Door Ingrid Beckers (GPD)

1. Ik heb altijd al een hekel gehad aan sport.
Vervang ‘sport’ door ‘bewegen’ en het klinkt al heel anders. Misschien doet sport ook wel te zeer denken aan die strenge gymlessen van vroeger. Daarom promoot het NISB in ieder geval dertig minuten bewegen per dag. Regelmatig een flink stuk wandelen is ook goed, en misschien net dat opstapje naar een intensievere sport. Zoek kortom een manier van bewegen die bij u past. Dat mag ook salsadansen of golf zijn.

2. Ik start vol goede moed maar houd het nooit vol.
Zoek een beweegmaatje: samen houd je het beter vol. Je kunt iemand in de buurt vragen of via www.beweegmaatje.nl . Loop ook niet te hard van stapel. Dan liggen blessures op de loer en gaat de goede moed snel verloren. Bouw een training rustig op, werk met kleine stappen naar een groter doel over een half jaar of jaar.

3. Ik stop maar weer, want ik val toch niet af.
Verwacht niet dat de kilo’s er meteen afvliegen. Een strak lichaam krijgt u niet van twee keer joggen. De eerste zichtbare veranderingen treden pas op na twaalf weken geregeld sporten. Geniet intussen van al die andere voordelen.Door te bewegen wordt u gezonder, aantrekkelijker en beter gehumeurd. Bedenk tijdens die eerste, lastige trainingen ook maar dat zes procent van de sterfgevallen in Nederland een gevolg is van onvoldoende lichaamsbeweging.

4. Sport doet pijn.
Laat u niet ontmoedigen door een beetje spierpijn of vermoeidheid in het begin. Het lichaam moet weer wennen aan extra beweging. Zorg daarom voor een geleidelijke opbouw: streef niet naar honderd push ups binnen een week, maar neem er maanden of desnoods jaren de tijd voor. Een goede warming-up en cooling-down kan een hoop ellende voorkomen. Let wel: lichte pijn mag best en is zelfs nodig voor een goed stel stalen biceps.

5. Ik voel me zo futloos, het werk en de kinderen slokken al mijn energie op.
Juist dan: gaan! Want dé remedie tegen een futloos gevoel is actie. Mensen die meer bewegen hebben minder kans op depressies. Al tijdens het sporten maakt vermoeidheid plaats voor nieuwe energie. Probeer bewegen ook in te passen in uw dagelijks leven: breng de kinderen met de fiets naar school en ga lunchwandelen. Ook kleine beetjes helpen. Of ga zelf ook zwemmen tijdens de zwemles van de kinderen of samen met andere ouders stevig wandelen.

6. Ik heb een te drukke agenda.
Kies een sportactiviteit die niet aan tijd of locatie gebonden is, zoals hardlopen of racefietsen. Veel op reis? Pak voortaan ook sportschoenen in en zoek in het hotel de fitnessruimte op of begin de dag met een half uurtje joggen of zwemmen - veel zakenhotels hebben een zwembad en in het water verbruik je gemiddeld 333 calorieën in dertig minuten: dat scheelt weer als de zakenlunch iets zwaarder uitvalt.

7. Sporten gezond? Op mijn leeftijd krijg je er alleen maar blessures van.
De sport die je van jongsaf aan beoefent, is meestal ook het meest geschikt als u ouder wordt. Houd dus vast aan oude gewoontes. Accepteer wel dat het allemaal iets minder snel en lenig gaat. U kunt beter iets langer dan iets intensiever trainen: zo voorkomt u blessures. Bent u nu echt te oud voor het veteranenvoetbal? Uit onderzoek blijken de volgende sporten erg geschikt voor 55-plussers: golf, fitness, roeien, wandelen, zwemmen, nordic walken, paardrijden en ouderengym.

8. Een abonnement op de sportschool is wel erg duur
Natuurlijk zijn er goedkope, zelfs gratis alternatieven naast wandelen en joggen. U kunt altijd voor de tv meedoen met Olga en Duco van Nederland in Beweging. Er zijn ook genoeg dvd’s verkrijgbaar met oefeningen. Hipper is sporten met de Wii Fit, al valt het aantal verbrande calorieën volgens recent onderzoek van de Consumentenbond tegen. Veel fitnesscentra bieden trouwens dalurenabonnementen voor alleen het gebruik van de fitnessapparatuur.

9. Ach, ik fiets toch al elke dag naar mijn werk.
Fietst u minimaal tien minuten achter elkaar terwijl uw hartslag omhoog gaat en u sneller ademt? Dan is dat prima. Maar uw dagelijkse fietstocht is geen excuus om niet te hoeven sporten. Om flink spierkracht, conditie en een strak lijf op te bouwen, is heen en weer naar het werk peddelen niet genoeg.

10. Als ik minder eet val ik toch ook af?
Ja, maar gezondheidswinst boekt u alleen door de combinatie van afvallen én meer bewegen. Een goede balans tussen voeding en beweging vermindert bijvoorbeeld de kans op diabetes type 2 met vijftig procent. Diabetespatiënten die veel bewegen, hebben vaak minder medicijnen nodig. Als we het puur over uiterlijk hebben: een strakke buik en billen krijgt u natuurlijk niet van een sapjesdieet.