Gestelde vragen

 • Eerder gestelde vragen
 • Hoeveel moet een kind van  bijna twaalf bewegen in een week?
  Als jongere moet je dubbel30 minuten bewegen per dag = 7 dagen á 60 minuten per dag. Wat je aan sport en bewegen doet, dat maakt niet zoveel uit. Kies de sport die je leuk vindt. Als je elke dag met de fiets naar school gaat dan heb je zo je 60 minuten bij elkaar.

 • Hoe lang na het avondeten mag je gaan sporten?

  Als antwoord op je vragen kan ik je zeggen dat sporten met een volle maag niet handig is, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al wel gemerkt. Neem 2 tot 4 uur vóór de inspanning geen uitgebreide maaltijd. Tot ongeveer 1 uur van tevoren kun je nog wel lichte tussendoortjes eten zoals rauwe groenten of magere yoghurt. Achteraf vul je je energiereserves best aan met een gezonde snack, zoals een boterham met vers fruit.

 • Onze school organiseert aardig wat naschoolse sportactiviteiten, maar we zien eigenlijk vooral de kinderen die al lid zijn van een vereniging of die al veel sporten en bewegen. Hoe krijgen we de mindere bewegers enthousiast?

  De mindere bewegers zijn logischerwijs minder makkelijk te motiveren. Een manier om deze kinderen te bereiken is door elke sportactiviteit onder schooltijd te starten. Vervolgens is het zaak om de kinderen die nog niet veel bewegen persoonlijk aan te spreken. Wat vond je ervan? Ga je na schooltijd door?


  Zorg daarnaast dat de naschoolse activiteiten gemakkelijk toegankelijk en goed bereikbaar zijn. Laat het aansluitend op schooltijden, liefst op school of anders dicht in de buurt van de school plaatsvinden en maak deelname gratis of voor een symbolisch bedrag. Probeer ook de ouders van die kinderen te bereiken. Spreek ze als mogelijk persoonlijk aan of hang foto’s op van de activiteiten onder schooltijd en vermeld daarbij dat er de mogelijkheid is om naschool door te gaan.

 • Hoe overtuig ik de directie om te investeren in sport en bewegen, zodat het onderwerp breder in de school gedragen wordt en het aanbod niet alleen afhankelijk is van mijn eigen tijd en inzet?

  Begin klein en communiceer zo breed mogelijk de successen; zo kan de directie zelf zien wat sport en bewegen in de school teweeg kan brengen.


  Naast het feit dat sport en bewegen leuk is voor leerlingen om te doen, levert het ook een bijdrage aan het voorkomen van overgewicht en ziektes. Iedere school wil toch zoveel mogelijk gezonde leerlingen? Daarnaast kan een goed georganiseerd beweegaanbod bijdragen aan een prettig schoolklimaat. Misschien overtuigen deze argumenten de directie om met bewegen aan de slag te gaan.


  Het is ook een mogelijkheid om bij de gemeente of provinciale sportraad te vragen of zij een helpende hand willen bieden om het gesprek met de directie aan te gaan. Zij kunnen wellicht ook een rol spelen bij het opstellen van een school beleidsplan ten aanzien van sport en bewegen voor de langere termijn.