Laatste nieuws

 
Beweegmomentjes inlassen in het werk!
05 juni 2012

Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II en op overgewicht. Het inlassen van Beweegmomentjes in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voor werknemers die tijdens hun werk langdurig zitten. Wat zijn Beweegmomentjes? Staand telefoneren bijvoorbeeld, of naar een collega lopen in plaats van hem of haar te mailen. Staand of wandelend lunchen in plaats van zittend of gaan staan als een collega aan je bureau komt om even te overleggen.

Naast te weinig sporten en bewegen, vormt ook langdurig zitten een risico op gezondheidsklachten voor de ruim 3 miljoen mensen in Nederland met een ‘zittend’ beroep. Kantoormedewerkers, chauffeurs, maar bijvoorbeeld ook laboranten. Ook al sporten en bewegen deze mensen misschien voldoende in hun vrije tijd, er is toch een risico op gezondheidsklachten als de functie of het beroep periodes van langdurig zitten omvat die zij niet regelmatig onderbreken. Boodschap is: iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit, is gebaat bij het inlassen van Beweegmomentjes. Uit de eerste studies komt een voorlopige vuistregel: onderbreek het zitten één keer per half uur voor minimaal twee minuten. Het belangrijkste daarbij is opstaan en de benen in actie brengen. 

Het effect van Beweegmomentjes 
Werknemers die niet lang achtereen zitten of het zitten regelmatig onderbreken hebben een kleinere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II (suikerziekte) en op overgewicht. Beweegmomentjes kunnen dus bijdragen aan een betere gezondheid!
 
Benieuwd of u voldoende beweegt op het werk: doe de test ‘Wat beweegt jou’! En kijk voor meer informatie op www.nisb.nl/werk

Duurzame samenwerking 
TNO en NISB hebben toonaangevende kennis in beweging. Wat werkt wel en wat werkt niet om Nederlanders meer en beter in beweging te krijgen? TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen werken intensief samen om meer kennis hierover te ontwikkelen en te delen.

Ook tips?

Hebt u nog tips? Laat 't ons weten! Tipfomulier >

Wist u dat?

U met 30 minuten aerobics 279 calorieën verbrandt!

Op sportief gebied je stem laten horen of je eigen idee inbrengen ?

whoZnext zorgt ervoor dat jij op ‘sportief gebied’ je stem kunt laten horen en jeeigen ideeën kunt uitvoeren. Overal. Op school, bij de sportvereniging of in de buurt.

Kom op met je sportideeën en regel samen met jouw whoZnext-team je eigen sport!